Dažreiz pat negaidīti viesi parastu vakaru pārvērš par mini svinībām. Tas nozīmē, ka jums ir nepieciešamas receptes, ko var pagatavot acumirklī — ar vienkāršām sastāvdaļām.
Sēņu uzkodas vienmēr piedāvā vietu eksperimentiem un drosmīgām idejām. Izvēlieties jaunas, stingras un vidēja lieluma sēnes, lai tās vienlīdz labi uzsūktu marinādi un pēc pagatavošanas saglabātu sulīgumu. Ātrai mājās gatavotu marinētu šampinjonu receptei nav nepieciešamas padziļinātas konservēšanas zināšanas — tikai daži noteikumi, nedaudz iztēles un pareizās garšvielas.
Jūsu galvenais palīgs ir ātra marināde. Apvienojot vīnogu etiķi, garšvielas un ķiplokus, jūs iegūstat bagātīgu garšu, kas ir līdzsvarota ar pikantu un skābenu garšu. Atcerieties, ka, jo ilgāk sēnes tiek marinētas, jo bagātīgāka un interesantāka kļūst garša.
Sastāvdaļas ātrai sēņu uzkodai:
- – Sēnes — 500 g
- – Ūdens — 50 ml
- – Vīna etiķis — 50 ml
- – Sīpols — 1 galviņa
- – Burkāns — 1 gab.
- – Ķiploks — 8 daiviņas
- – Cukurs — 20 g
- – Sāls — 0,5 tējk.
- – Malta paprika — 0,5 tējk.
- – Malti melnie pipari — 0,5 tējk.
- – Malts koriandrs — 0,5 tējk.
- – Lauru lapas — 2–3 gab.
- – Augu eļļa — 2–3 ēdamk.
Nav noslēpums, ka jo vienkāršākas sastāvdaļas, jo mazāka iespēja sabojāt ēdienu. Starp citu, daži pavāri sēņu uzkodām izmanto etiķa maisījumu vai pievieno sausu baltvīnu ūdens vietā, lai iegūtu vēl spilgtāku garšu.
Kā pagatavot: ātrs sālījums perfektai garšai
Vispirms noskalojiet svaigas sēnes zem tekoša ūdens un nosusiniet tās ar papīra dvieļiem, lai neatšķaidītu marinādi ar lieko mitrumu. Sēnes nav jāmizo — to gludās cepurītes labi uzsūc pikanto sālījumu, un ātri apstrādātām sēnēm ir daudz patīkamāka tekstūra.
Lasi vēl: Likumsargi atgādina: ja auto ir šādi aprīkots, tad Tehniskās kontroles laikā uz ceļa var anulēt TA
Ievietojiet sagatavotās sēnes piemērotā katliņā un pievienojiet sasmalcinātu ķiploku, lauru lapu, ūdeni, etiķi un visas garšvielas (papriku, koriandru, melnos piparus, sāli un nedaudz cukura). Pievienojiet nedaudz augu eļļas — tas palīdzēs izcelt garšvielu aromātu un uzlabos garšu.
Uzlieciet katliņu uz vidējas uguns, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet uz lēnas uguns apmēram piecas minūtes, ik pa laikam apmaisot. Marināde burtiski iesūksies katrā cepurītē, padarot ēdienu gatavu pasniegšanai tikai pusstundas laikā.
Labu apetīti!









